top of page

Ikke les dette!

Vår hjerne er et fantastisk instrument. Det kan lagre på alt vi har opplevd helt tilbake til vi var i mors liv. Så vi kan lett forledes til å tro at hjernen vår forstår alt. Men det er ikke tilfelle. Helt uavhengig av IQ operer det ut ifra et prinsipp om å hjelpe oss til å overleve.

Den vurdere ikke om det er smart det vi foreslår. Hvis vi sier « nå orker jeg ikke mer» så trer hjernen støttende til og legger alt til rette for at vi skal gi opp, at problemene blir større enn mulighetene og at en hver løsning bare virker fjern. Den tar ikke stilling til om det er smart eller fornuftig. Den underordner seg vår vilje og vårt språk. Min mentor Marisa Peer hadde en gang en pasient som hadde problemer med å stå og gå. Når Marisa spurt om hvordan hun hadde det, svarte den britiske damen « I can´t stand my life!». Derav hjalp hennes hjerne henne med å ikke kunne stå, for det var beskjeden den hadde fått. Etter en behandling begynte bena å virke igjen og hun lært seg å gi hjerne riktige beskjeder.

Hvis du har begynt å lese denne artikkelen så har du blitt utsatt for en ting til, som hjernen ikke forstår, og det er ordet «IKKE». Det overhører den glatt. Hvis jeg sier : » ikke tenk på en rosa elefant», så må de fleste jobbe hardt for å ikke tenke på en rosa elefant. Slik er det også når vi oppdrar barn eller gir beskjeder. Bruker du ordet «ikke» blir alt veldig vanskelig å forstå. Skal vi lykkes må vi snakke tydelig til hjernen vår og hverandre om hva vi faktisk ønsker skal skje. Prøv selv! Du vil erfare at ting skje på en tredel av tiden.

Ha en riktig god langhelg og snakk tydelig og positivt til hjernen din. Den liker jobben sin!


33 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page